gtag('config', 'AW-854273897');
Yrkesutbildning förlagsredaktör, jobba i förlagsbranschen
Utbildning förlagsredaktör, JW Förlag

Utbildningen för dig som vill arbeta med manusutveckling och redigering inom förlagsbranschen. Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta på uppdrag av ett förlag eller frilansa som lektör, redaktör och manusutvecklare. I utbildningen ingår även grundläggande förlagskunskap. 

Yrkesutbildning förlagsredaktör startar nästa gång: augusti 2025.

Innehåll yrkesutbildning förlagsredaktör

Utbildningen innehåller både teori och praktiska moment. Målet är att du ska kunna utveckla och redigera  bokmanus, kunna producera relevanta texter samt veta hur du ska gå tillväga för att ge ut en bok i praktiken tillsammans med andra aktörer som formgivare, tryckerier etc. Därför ligger fokus på konkreta, praktiska övningar som du kommer att ha nytta av i ditt kommande arbete.

Innehållet i yrkesutbildningen kan delas upp i tre huvudmoment: manusutveckling, redaktionellt arbete och bokproduktion/förlagskunskap.

Manusutveckling

Textanalys, respons och manusutveckling på olika nivåer. För att du ska få en bred kunskapsbas arbetar vi med texter och manus i olika genrer, för olika åldrar. Vi arbetar både med skönlitterära manus och faktatexter.

Redaktionellt arbete

Redigering, korrekturläsning samt viss copywriting. Vi redigerar, språkgranskar och korrekturläser text samt producerar texter som baksidestext, pressmeddelande och annonstext.

Bokproduktion och förlagskunskap

Kunskap om bokproduktionens delar och hur en utgivning av olika format (som tryckt bok, e-bok och ljudbok) planeras och produceras. I slutet av utbildningen får du planera en tänkt utgivning, planera layout, räkna på kostnader och göra en marknadsföringsplan.

 

Behörighet att söka till yrkesutbildning förlagsredaktör

Du bör ha en lämplig akademisk utbildning och mycket god kunskap i svenska. Förutom dessa krav tillämpas individuell bedömning utifrån din tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet och din praktiska kunskap. Kanske har du en utbildning inom litteraturvetenskap eller författande/skrivande och har arbetat i praktiken med text och/eller bokmanus? Kanske är du verksam som journalist, bibliotekarie eller lärare?

Om du saknar formell utbildning inom litteratur eller skrivande har du istället tillägnat dig kunskaper genom eget skrivande, deltagande i kurser och genom att ha läst mycket litteratur.

Om du saknar erfarenhet i att utveckla andras texter och manus kan du med fördel delta i förlagets förberedande kurs: Grundläggande manusutveckling.  

För att trivas i utbildningen behöver du ha ett stort intresse för att analysera text, ge respons på ett konstruktivt sätt och vilja dela med dig av dina kunskaper med övriga kursdeltagare. Du behöver vara organiserad, kommunicera väl i tal och text och kunna planera projekt både självständigt och i samarbete. Vidare behöver du kunna ta ett stort ansvar för dina studier, kunna planera och genomföra uppgifter samt hålla uppsatta deadlines och lämna in uppgifter löpande under utbildningens gång.

Nyfiken på tidigare kursdeltagare som nu är utbildade förlagsredaktörer? Här kan du ta del av deras presentationer.

 

Studieform och upplägg

Distansutbildning med webbmöten och individuell handledning. Vi ses varannan tisdag via webbmöten (Zoom) för genomgångar, uppföljning, diskussion och gemensamma övningar. Kvällstid kl. 18.00–20.00. 

En lördag samt en helg (digital) planeras också in i samband med utbildningens start.

Studietid: 6 månader. 

Studietakt: ca. 30-50 % enligt tidigare deltagares uppskattning. Studieformen möjliggör kombination med arbete eller andra studier.

Lektioner, studiematerial och uppgifter läggs ut löpande på utbildningens kursplattform där du även har kontakt med kursledaren och övriga deltagare.

Vi tar del av varandras arbeten, delar med oss av våra erfarenheter och ger feedback inom gruppen.

I individuell handledning  diskuterar vi din personliga utvecklingsplan och framtida yrkesroll.

För att få kursintyg och diplom krävs att obligatoriska uppgifter är slutförda och godkända. Om du bedöms som icke godkänd kan förlängd studietid tillämpas och då erbjuds en ny prövning inom 6 månader. 

 

Kursledare och föreläsare

Kursledare: Jenny Westerlund, redaktör och förläggare vid JW förlag och utbildning AB som även driver webbsidan Skrivfokus och är utbildad yrkeslärare. Jenny håller i de flesta av utbildningens föreläsningar, samtliga webbmöten samt bedömer dina inlämningsuppgifter och ger dig kontinuerlig handledning under utbildningens gång.

Gästföreläsare inom olika delar av förlagsbranschen delar med sig av sin kunskap inom bland annat redaktionellt arbete.

 

Kostnad

39.900 kr + moms (49.875). 

Du kan välja att dela upp din betalning på upp till 12 månader. Administrativ avgift vid månadsfaktura tillkommer på 50 kr.

Utbildningen är inte studiemedelsberättigad.

 

Antal platser och antagning

Nästa utbildningsstart: augusti 2025

Till yrkesutbildning förlagsredaktör antas max 12 deltagare. Observera att antagningen sker löpande i samband med att ansökningar kommer in. 

Om du erbjuds en plats och tackar ja ska en anmälningsavgift på 10 % av kursavgiften betalas in, denna del räknas av från den totala summan.

Bifoga ett dokument där du presenterar:

  • Tidigare utbildningar.
  • Yrkeserfarenhet och ev. annan erfarenhet som är relevant för utbildningen.
  • Dig själv och varför du önskar gå denna utbildning.
Madelene Lundvall
Madelene LundvallUtbildad förlagsredaktör VT 2023
Roligt att det var variation mellan ren utbildning, föreläsningar och egna arbeten. Även om just fackbokstemat kändes främmande för mig, så var det väldigt bra att få lära sig. Jag tror att den delen gör att många i kursen tänker: Hjälp! Men när man väl är i gång är det väldigt lärorikt. Att prova på något man känner sig lite obekväm med, är nyttigt. Stort tack till dig Jenny för en lärorik kurs med en härlig gemenskap. Du är mycket kunnig i det ämne du lär ut, hjälpsam, närvarande, glad och positiv. Du engagerar dig i varenda deltagare, vilket gör att alla får ta plats och lyfta sina åsikter.
Hanna Ljungberg
Hanna LjungbergUtbildad förlagsredaktör VT 2023
Tusen tack för en otroligt bra utbildning, jag är så glad över att jag tog steget och anmälde mig! Jag har lärt mig massor och haft väldigt roligt. Lektionsinnehållet har varit varierat och intressant. Bra att lektionerna har varit omväxlande (föreläsning/ prata i grupper). Även uppgifterna var varierade och svårighetsgraden lagom. Roligt att få jobba med riktiga manus och att veta att det jag skriver i vissa fall landar hos en riktig författare.
Emelie Svensson
Emelie SvenssonUtbildad förlagsredaktör VT 2023
Har varit kul och spännande att få göra de olika uppgifterna. De har varit bra utformade (lektörsutlåtande, redaktörsläsning, förlagshelgen m.m.). Förlagshelgen var nog min stora favorit. Att få förbereda sig genom att läsa massa manus och sen spendera en helg med föreläsningar och uppgifter. Jag är väldigt nöjd med utbildningen och kommer absolut att rekommendera den för andra om det skulle bli aktuellt. Stort tack för en otroligt lärorik utbildning.
Annica Hedin
Annica HedinUtbildad förlagredakör HT 2022
Jag är så oerhört glad och tacksam att jag hittade den här utbildningen, som var precis vad jag behövde för att våga ta klivet att söka jobb som redaktör, vid sidan om mitt eget skrivande.
Mats Michaneck
Mats MichaneckUtbildad förlagsredaktör HT 2022
Jag är jättenöjd med utbildningen och ser fram emot att ta emot manus och hjälpa författare till sitt bästa manus oavsett var i kedjan jag befinner mig.
Mariah Andersson
Mariah AnderssonUtbildad förlagsredaktör VT 2022
Så fin gemenskap i gruppen, att få kontakter, att ses över zoom – digitalt skapade möjligheten att komma nära varandra ändå. Du som kursledare är en fantastisk person: kunnig, närvarande, snabb på att ge svar vid frågor och pedagogisk. Dessutom alltid glad och positiv. Trots att jag kan vara kritisk är jag enbart nöjd med utbildningens alla delar.
Elin Frykholm
Elin FrykholmUtbildad förlagsredaktör VT 2022
Uppgifterna har varit roliga och väldigt hands on. Det tycker jag har varit positivt. Vi har hela tiden fått testa på uppgifter som man möter i rollen som lektör/redaktör/förläggare. Det har varit väldigt konkret.
Yrkesutbildning förlagsredaktör, jobba i förlagsbranschen

4 reaktion på “Yrkesutbildning förlagsredaktör, jobba i förlagsbranschen

  • 2022-01-08 kl. 22:24
    Permalänk

    Hej,
    Spännande kurs!
    Hur har det gått för tidigare kursdeltagare, jobbmässigt?

    Svar
    • 2022-01-09 kl. 13:51
      Permalänk

      Hej!

      De första deltagarna startade i september och tar examen nu i mars 2022 (i samband med nästa utbildningsstart). De flesta har tänkt starta som frilansare och en deltagare har sökt jobb på ett större bokförlag.

      Bästa hälsningar
      Jenny Westerlund

      Svar
  • 2022-01-09 kl. 16:41
    Permalänk

    Hej!
    Spännande utbildning! Hade gärna velat få kontakt med tidigare studenter, eller få se recensioner av utbildningen någonstans innan man anmäler sig. Finns den möjligheten?

    Svar
    • 2022-01-09 kl. 19:25
      Permalänk

      Hej Malin!

      Kontakta mig via mejl: utb@jwforlag.se så vidarebefordrar jag kontakt till några deltagare som går utbildningen nu.

      Bästa hälsningar
      Jenny Westerlund

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *